欧易

欧易(OKX)

国内用户最喜爱的合约交易所

火币

火币(HTX )

全球知名的比特币交易所

币安

币安(Binance)

全球用户最多的交易所

北欧之光——挪威奥斯陆Fjordporten Nordic Light

2022-12-11 00:59:35 2825

摘要:远望Fjorporten Nordic Light ©C.F. Møller + RRA感谢 C.F. Møller Architects+Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA) 分享位于挪威奥斯陆中央火车站的Fjo...

远望Fjorporten Nordic Light ©C.F. Møller + RRA


感谢 C.F. Møller Architects+Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA) 分享



位于挪威奥斯陆中央火车站的Fjordporten大楼,将传统与创新相结合,巧妙地融合了交通、办公、娱乐、文化与商业,是一处富有前瞻性的具有活力的城市枢纽。

By combining tradition and innovation, Fjordporten at Oslo central station merges transport, work, leisure time, culture and business into a forward-oriented and robust hub.


活力的城市枢纽Fjorporten ©C.F. Møller + RRA


设计Fjordporten大楼的首要目标是将高效的交通物流与具有吸引力的城市内外空间相结合。高建筑质量与各种交通工具的高效便捷换乘让这一切成为可能。明晰的建筑特征与全面的可持续性决定了本项目的最终成果。

The primary aim for Fjordporten is to combine effective traffic logistics with attractive internal and external urban spaces. This is obtained by high architectural quality and streamlined transfers between the various means of transport. A clear architectural identity and a thorough sustainability profile define the project’s end result.


Fjordporten与周围交通 ©C.F. Møller + RRA


Fjordporten由塔楼与基底组成。塔楼里主要分布着办公区,基底则为交通使用者提供多功能服务区。建筑体量与Østbanehallen现存显著的“大教堂空间”相互呼应,奥斯陆当地的景观和建筑亦给予了设计师灵感。通过将木材与混凝土和高科技玻璃等现代材料的结合使用,这座建筑的材料巧妙地反映了这座城市曾用木材建起的时代。

Fjordporten comprises a tower with a base. The tower mainly houses offices, while the base contains service functions for transport users. The building volume interacts with the towering "cathedral space" in the existing Østbanehallen and tapers downwards with inspiration from Oslo"s landscape and buildings. By combining the use of timber with modern materials such as concrete and high-tech glass, the building"s materials are a subtle reference to the time when the city was built from wood.


灵活多变的的办公场所 ©C.F. Møller + RRA


塔楼沐浴在阳光下。工作场所提供了共享基础设施、休息室与非正式会议室,营造出灵活多变的工作生活。“绿肺”以带有植被的露台形式横跨多个层次垂直连接,让城市及楼体景观充分互动。

The tower is bathed in daylight. The workspaces have shared infrastructure, break rooms and informal meeting places to facilitate a flexible, mobile working life. "Green lungs" in the form of vertical connections across multiple levels and terraces with vegetation provide ample contact with the city and its landscape.


此多层建筑旨在服务城市生活,计划在塔楼里打造公共区域,让所有人都可瞭望这座城市的壮观景色。

Since the multi-storey building is to contribute to the city’s life, the tower is planned to have public areas, as a spectacular vantage point that is accessible to everyone.


可瞭望城市景色的公共区域 ©C.F. Møller + RRA


基底的区域划分使人清晰易懂,方便穿梭通行。建筑结构也非常明显,有利于各种交通工具的便捷换乘。轻质网状结构的木制棚架是中央火车站的新主入口,而宽敞的台阶通向Østbanehallen美食广场。室外中庭和采光天窗确保了最佳采光。

At the base, areas have been created that make it easy to find one’s way around. The building structure is clearly evident and facilitates smooth transfers between the various means of transport. A wooden pergola of lightweight mesh structures defines the central railway station"s new main entrance, while spacious amphistairs connect the area to Østbanehallen’s food market. Outdoor atriums and roof lights ensure optimal daylight conditions in the base.


通行的人 ©C.F. Møller + RRA


轻质网状结构的木制棚架 ©C.F. Møller + RRA


室外中庭采光良好 ©C.F. Møller + RRA


项目图纸


建筑功能联系 ©C.F. Møller + RRA


大楼内的“绿肺” ©C.F. Møller + RRA


平面图 ©C.F. Møller + RRA


办公区平面图 ©C.F. Møller + RRA



鸟瞰草图 ©C.F. Møller + RRA



建筑高度 ©C.F. Møller + RRA


项目名称 Fjorporten Nordic Light

项目位置 挪威,奥斯陆

项目类型 商业,公共,交通

项目面积 45770 m²

项目业主 Bane NOR Eiendom

建筑设计 C.F. Møller Architects + Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA)

景观设计 C.F. Møller Landscape

合作伙伴 Bollinger Grohmann, Transsolar

设计时间 2017

所获奖项 Architizer A+Awards - Unbuilt Commercial, finalist, 2018

1st prize in architectural competition, 2018


版权声明:本站所有文章皆是来自互联网,如内容侵权可以联系我们( 微信:bisheco )删除!
友情链接
币圈社群欧易官网